Ga naar inhoud (Enter)

Donas. De Belgische avant-gardiste.

Tentoonstelling
05.03 – 05.06.16

GOUDENEEUW TV4

In 2016 organiseerde het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) de eerste grote overzichtstentoonstelling ooit gewijd aan Marthe Donas. De tentoonstelling bracht een uitzonderlijke selectie aan werken samen, waarvan de meerderheid afkomstig was uit privécollecties.

Kunstenares uit de burgerij

Marthe Donas wordt in 1885 geboren in het Antwerpse burgermilieu. Haar vader verzet zich tegen haar plannen om schilderes te worden, maar Marthe volhardt en volgt met tussenpozen les aan de Academie van Antwerpen en, tijdens de Eerste Wereldoorlog, in Dublin. In 1916 trekt ze naar Parijs en ontdekt er het kubisme.

Internationale carrière

Donas werkt aanvankelijk nauw samen met haar partner, de revolutionaire Oekraïense beeldhouwer Alexander Archipenko. Via hem legt ze contacten met de internationale kunstwereld en stelt tentoon met Theo van Doesburg, Pablo Picasso, Amedeo Modigliani, Fernand Léger, Piet Mondriaan en Sonja Delaunay. Alle beïnvloeden ze haar schilderstijl.

Donas verwerft tijdens het interbellum behoorlijke faam. Zo exposeert ze met 35 topwerken in de mythisch geworden Berlijnse galerie Der Sturm. Daar koopt de Amerikaanse verzamelaar Katherine Dreier vier schilderijen en een inkttekening, om toe te voegen aan de kunstcollectie waarmee ze met de hulp van Marcel Duchamp en Man Ray Amerika in contact brengt met de Europese avant-garde.

Recent herontdekt

Vanaf de jaren 60 krijgt Donas' vroeg werk langzaam terug erkenning. Thans wordt ze in binnen- en buitenland opnieuw ontdekt als een van de pioniers van het Belgisch modernisme. Deze tentoonstelling was de eerste belangrijke tentoonstelling sinds haar overlijden in 1967 die uitsluitend gewijd is aan haar werk. De nadruk lag op Donas' meest creatieve jaren tussen eind 1916 toen ze zich in Parijs vestigde en 1927, het jaar waarin ze voor een lange tijd met schilderen stopte.