Ga naar inhoud (Enter)

MSK businessclub: Libeco nv

Eind 2022 verwelkomde MSK haar eerste businessclublid: Libeco nv. 

Libeco en het MSK

Het begon met een eenvoudig probleem. In de burelen van het MSK was de temperatuur het afgelopen jaar soms echt te koud om nog comfortabel te werken. Enerzijds vanwege de verplichte koeling om de kunstwerken optimaal te beschermen, anderzijds omwille van de maatregel om de verwarming een graadje lager te zetten. Omdat wij personeelswelzijn hoog in het vaandel dragen gingen wij op zoek naar dekentjes om ons warm te houden. We zochten naar een duurzaam alternatief op de fleecedekentjes en kwamen zo bij Libeco terecht. Al snel bleken we meerdere linken te zien met onze werking en hadden we zin in een volwaardig partnerschap ipv een louter klant-leverancier verhouding.

Een lokale geschiedenis bewaren en naar buiten brengen

Sinds eeuwen staat onze streek bekend voor het transformeren van vlas tot linnen. Van veld tot vezel, van garen tot weefsel, hier wordt meerwaarde gecreëerd door de passie en deskundigheid van onze vakmannen. Hun kennis werd over generaties doorgegeven en verzekert het voortbestaan van authentiek Belgisch linnen. En wat anders dan kunstwerken kan getuigen van onze rijke geschiedenis van de vlasteelt? Zowat in alle Vlaamse musea voor erfgoed en schone kunsten vinden we schilderijen of objecten die naar die geschiedenis verwijzen. 

Hedendaagse kunst op doek mogelijk maken

Linnen is ook de beste basis voor schildersdoek. Grootmeesters als Monet, Van Gogh, Bruegel en Magritte wisten het al. Maar ook hedendaagse kunstenaars als Warhol, Pollock en Dali kiezen voor linnen als drager van hun werken. De holle vlasvezel absorbeert de verf heel goed en geeft een prachtige kleurdiepte. Libeco biedt verschillende kwaliteiten ongeprepareerd gronddoek aan die verder verwerkt kunnen worden tot schildersdoek. Ze werken hiervoor samen met bedrijven in binnen- en buitenland die deze doeken verder bewerken (primers en coatings aanbrengen) en dan op houten kaders spannen. Zij verkopen deze dan rechtstreeks aan kunstenaars of aan gespecialiseerde winkels. In Australië levert Libeco bijvoorbeeld aan een bedrijf dat voor Aboriginals kunstenaars werkt.

Bijdragen aan een duurzame samenleving: educatie en ecologie

Libeco is de grootste linnenweverij van België en behoort tot één van de grootste in Europa. Het is een 5e generatie familiebedrijf met meer dan 160 jaar ervaring. De productie is volledig lokaal, maar ze hebben een wereldwijd exportnetwerk. Ze werken exclusief met West-Europees vlas, een natuurproduct.

In 2010 richtte Libeco de Stichting Libeert op. In haar beginjaren steunde “Stichting Libeert" voornamelijk educatieve projecten en verenigingen die zich ontfermden over jongeren op zoek naar een betere toekomst. Met de komst van de ecologische transitie besloot de familie Libeert in 2014 het werkterrein van de stichting uit te breiden. Vanaf dan werden ook projecten rond ecologie en duurzame ontwikkeling ondersteund. Gelijktijdig lanceerde Libeco een actieplan om de ecologische prestaties van het bedrijf te optimaliseren. In 2021 veranderde de familie Libeert de naam van de stichting naar “Libeco Foundation”, waarbij de missie van zowel het bedrijf als de stichting samensmolten.

Duurzaamheid

Het museum wil actief meebouwen aan een sociaal, maatschappelijk en ecologisch duurzame samenleving. Achter de schermen werken we aan recyclage en energiebesparing. Voor de schermen willen we drempels tot cultuur wegnemen en mensen met elkaar verbinden.

DSC05599