De geschiedenis – en de actualiteit – kleuren vaak donker. Naar aanleiding van de Dag van de Mensenrechten wil ook het MSK zijn steentje bijdragen om onrecht aan te vechten. Op 8 december kan je doorlopend deelnemen aan een schrijfactie voor Amnesty International. Zit je met vragen? Er zijn gidsen aanwezig in het museum voor een woordje uitleg.
Mensenrechten en kunst
Religieuze vervolging, armoede, mensonterende levensomstandigheden, sociaal onrecht… komen allen bod in schilderijen en sculpturen van het MSK. En ook vandaag blijft dat onrecht bestaan, en zijn mensen dagelijks nog in gevaar. Op 8 decemember ondersteunt het MSK daarom Amnesty International: we roepen alle bezoekers op om een brief of kaart te schrijven en daarmee te laten weten dat mensenrechtenschendingen nooit door de beugel kunnen!
Meer informatie over de verschillende doelen van de schrijfactie vind je op de Amnesty International website.
Gidsen aanwezig
Op woensdag 8 december staan een aantal gidsen in onze vaste collectie aanwezig om deze thema’s bespreekbaar te maken. Je bezoekt het museum op eigen tempo.
Dit is geen traditionele rondleiding: de gidsen zijn aanwezig bij enkele kunstwerken, en we nodigen iedereen uit om op eigen tempo de zalen te verkennen en in interactie te gaan met hen en met elkaar. Samen staan we stil bij de kunst van de oude meesters tot de 19de eeuw en reflecteren we over mensenrechten vroeger en vandaag.
Voor- en nadien kan je het museum en de tentoonstellingen Erich Heckel in Vlaanderen en Alternatief Narratief bezoeken.
Duurzaam beleid
Deze actie kadert binnen het duurzaamheidsbeleid van het MSK, waarmee we aan de hand van de ‘Sustainable Development Goals’ van de VN actief willen werken aan een meer rechtvaardige samenleving. Meer informatie hierover vind je op onze pagina rond ecologische en maatschappelijke duurzaamheid.
Duurzaamheid
Het museum wil actief meebouwen aan een sociaal, maatschappelijk en ecologisch duurzame samenleving. Achter de schermen werken we aan recyclage en energiebesparing. Voor de schermen willen we drempels tot cultuur wegnemen en mensen met elkaar verbinden.