Naast de dialoogkaarten waarmee op zelfstandige basis het museum kan bezocht worden, ontwikkelde het MSK ook een rondleiding op maat van anderstalige nieuwkomers.
Over de rondleiding
Waar word jij blij van? Deze vraag stellen we aan het begin van de rondleiding ‘Blij in het museum’ aan elke deelnemer. En uit de antwoorden blijkt dat we allemaal, ongeacht waar we geboren zijn, welke taal we spreken of welke huidskleur we hebben, blij worden van dezelfde dingen. Op basis van een beperkt aantal kunstwerken uit onze vaste collectie gaan de jongeren in deze rondleiding samen met de gids op zoek naar kleine alledaagse dingen waar we blij van worden.
Over OKAN in het MSK
Culltuurparticipatie door OKAN jongeren is geen evident gegeven. Niet enkel zijn vele OKAN jongeren nog nooit in een museum geweest, ook taal vormt vaak een barrière. Nochtans hebben we niet veel taal nodig om te kijken naar kunst. Het MSK herwerkte de rondleiding die ze aanbiedt voor NT-2 naar een rondleiding speciaal op maat van OKAN klassen. De rondleiding is zeer interactief en laagdrempelig opgebouwd, met de nodige aandacht voor de leefwereld van de jongeren. Onze gespecialiseerde gidsen hebben vooral aandacht voor de leerlingen zelf en proberen hen zoveel mogelijk aan het woord te laten. Waar nodig wordt ondersteuning voorzien door middel van een werkbundel en met heel veel foto’s die visualiseren waar de gids het over heeft.