Naar aanleiding van de tentoonstelling Erich Heckel in Vlaanderen geeft Valerie Delaey een lezing in het MSK over Duits expressionisme. Erich Heckel richtte in 1905 mee Brücke op. Deze kunstenaarsgroep was één van de invloedrijkste initiatieven van het Duits expressionisme. Maar wat bedoelen we precies met Duits expressionisme?
De term ‘Expressionisme’ verwijst naar de artistieke stroming die aan het begin van de 20ste eeuw ontstond in de Duitse cultuur. De kunstenaars zetten zich af tegen het rationalisme van de 19de eeuw en lieten zich leiden door de intuïtie. Het Expressionisme is verweven met de complexe Duitse identiteit en deelt de ‘Weltschmerz’ met de Romantiek van een eeuw vroeger. Hun grote filosofische held was Friedrich Nietzche.
Met intense kleuren en vervormde vormen geven de expressionisten hun innerlijke wereld weer. Dit emotioneel en spiritueel geladen werk staat in sterk contrast met het impressionisme, dat zich richt op de zintuiglijk waarneembare werkelijkheid.
Vaak wordt het Duits expressionisme verward met het gelijktijdige Franse fauvisme. Maar er is een wezenlijk cultureel verschil tussen beide stromingen. Tijdens deze lezing komt u onder meer te weten waarom ‘Leven als God in Duitsland’ gewoon niet zo goed bekt.