Het oudste museum van België
Het MSK ontstond in 1798, nog voordat België bestond. In 1802 opende het de deuren voor het publiek. Het is daarmee het oudste publiek toegankelijke museum van België én een van de oudste van Europa. Ruim een eeuw later, in 1904, verhuisde de collectie naar het huidige museumgebouw, speciaal voor de gelegenheid ontworpen op de rand van het Citadelpark.
Vandaag bewaart het museum bijna 20.000 collectiestukken uit de Europese schilder- en beeldhouwkunst, van de middeleeuwen tot vandaag. Het MSK zet zich extra in de kijker als kenniscentrum voor de (Belgische) kunst uit de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. Daaronder bevindt zich ook een erg uitgebreide collectie kunst op papier: tekeningen, grafische kunst, voorstudies... Het museum beschikt ook over een eigen, publiek toegankelijke onderzoeksbibliotheek, een collectie kostbaar drukwerk en een eigen archief.
40 zalen kunst
De vaste collectiepresentatie is verspreid over 40 zalen. Het oudste stuk in de collectie gaat terug tot de 14de eeuw en het museum toont enkele absolute topstukken van de oudere kunst, waaronder De Kruisdraging door Jheronimus Bosch, Jupiter en Antiope door Anthony Van Dyck, Madonna met de Anjer uit de omgeving van Rogier Van der Weyden, het Portret van een jonge vrouw door Frans Pourbus, of De vijf zintuigen door Theodoor Rombouts.
Ongeveer de helft van de museumzalen is gewijd aan kunst van de 19de tot het midden van de 20ste eeuw. James Ensor, Auguste Rodin, Emile Claus, Théodore Géricault, Théo Van Rysselberghe, George Minne, Léon Spilliaert, Gustave De Smet, Oscar Kokoschka, René Magritte of Paul Delvaux... het zijn slechts enkele van de belangrijke namen die je in de museumzalen tegenkomt. Oude Meesters hangen naast impressionisten, surrealisten en modernisten, en in tijdelijke tentoonstellingen worden eigen collectiestukken samengebracht met internationale bruiklenen.
Een 'transhistorische presentatie'
Zo'n 600 kunstwerken zijn te bewonderen op zaal. De meeste topwerken zijn permanent te zien, maar er is ook de nodige beweging. Zo mag kunst op papier slechts enkele maanden aan licht blootgesteld worden en zijn er altijd wel enkele kunstwerken op reis naar het buitenland. Door deze 'levende permanente presentatie' ontdek je bij elk bezoek weer iets anders.
Sinds de herinrichting van 2021 gaan de
kunstwerken in de zalen op intensere manieren in dialoog met
elkaar en met de bezoeker. Het chronologische parcours
wordt geregeld onderbroken door themazalen die uitnodigen tot reflecties
over de eeuwen heen. Over armoede en rijkdom, het beeld van de vrouw in de kunst, of over
hoe mensen zichzelf en hun geliefden
vereeuwigen in een portret. Het museum toont hoe elk kunstwerk vele
verhalen in zich
draagt: deze van de kunstenaar die het maakte, van de wereld waarin het
ontstond, maar net zo goed deze die de kijker er zelf in leest.
Een divers publieksprogramma
Het MSK werkt al jaren aan een gediversifieerd programma dat iedereen op eigen maat wil laten genieten van kunst. Er gaan wekelijks rondleidingen en workshops door, er is een permanent aanbod voor families en personen met visuele beperking, een gratis meertalige audiogids, gespreksmomenten voor personen met dementie of babbeltafels voor anderstalige nieuwkomers.
Het museum wil ook een actieve sociale rol opnemen, en de kunst gebruiken als middel om mensen met elkaar te verbinden en bezoekers aan te zetten tot nadenken over verleden, heden en toekomst. Sommig publieksaanbod is permanent beschikbaar in de museumzalen, andere activiteiten kunnen op vraag georganiseerd worden. Check het Programma voor het volledige aanbod.
Het Gentse Museumkwartier
Met het Citadelpark voor de deur, en met onze museumburen S.M.A.K., Sint-Pietersabdij, STAM en GUM bevindt het MSK zich in het hart van het groene Gentse Museumkwartier. Geregeld gaan er activiteiten door in het park en uitwisselingen tussen de museumpartners. De wisselende presentaties, het uitgebreide publieksprogramma, de museumshop en de museumbrasserie maken het MSK tot een levendige plaats waar we iedereen willen laten genieten van kunst.
Duurzaamheid
Het museum wil actief meebouwen aan een sociaal, maatschappelijk en ecologisch duurzame samenleving. Achter de schermen werken we aan recyclage en energiebesparing. Voor de schermen willen we drempels tot cultuur wegnemen en mensen met elkaar verbinden.