In 2020 maakte de TOP-werkgroep kennis met de Gelijke Kansen Methodiek. De dienst Lokaal Sociaal Beleid van Stad Gent startte samen met de musea een traject waarbij aan de slag werd gegaan met thema’s als armoede, diversiteit en gelijke kansen. Daaruit kwamen twee duidelijke actiepunten naar voren:
- Interne gedragenheid creëren binnen de Gentse musea om thema’s rond diversiteit en inclusie op tafel te leggen
- Werken aan een inclusieve gidsenwerking
Om tot inclusieve gidsenwerkingen te komen werd als eerste actie een grootschalige bevraging uitgestuurd naar alle Gentse museumgidsen om een zicht te krijgen op de huidige gidsenploegen. Hoe divers zijn deze gidsenploegen? Welke noden zijn er qua ondersteuning en opleiding op vlak van diversiteit en omgaan met steeds meer diverse groepen?
Zo werden de krachten gebundeld en organiseerden de Gentse musea op 7 februari 2024 een Studiedag voor gidsen in het MSK. Hun gidsenteams formuleerden namelijk eenzelfde vormingsnood: hoe omgaan met diversiteit?
Op het programma van deze TOP-dag stond daarom een keynotelezing over inclusie in musea, gevolgd door een boeiende reeks workshops met tips voor de (gidsen)praktijk. Hildegarde Van Genechten, adviseur participatie en educatie van FARO - het Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed - zorgde voor een 'round-up' van de dag. Haar samenvatting kan je hier nalezen op de website van FARO.