In 2022 lanceerde het MSK al de eerste LGBTQ+ museumtour in België. Daarmee opende het nieuwe perspectieven op zijn collectie. De logische volgende stap: het eerste queer museumevent temidden van de kunstwerken. Van 17.00 tot 23.00 uur doopten House of Lux en hun gasten de zalen om tot een plaats van queer expressies, en zorgden de MSK-gidsen voor enkele LGBTQ+ rondleidingen.
In zaal 19 schetsten museumbezoekers onder begeleiding naar levend model. Een avond lang stelden de performers zich bloot aan de tekenkunsten van het publiek.
In zaal 18, tussen schilderijen van De Vigne en andere kunstenaars, zong de Nederlandse Valentina Tóth haar geëmancipeerde versie van een K3-liedje en de aria van de Koningin van de Nacht uit Mozarts Die Zauberflöte.
De Lambeaux-zaal mocht voor één keer dienst doen als ballroom. Performers Ihana, Ramses Gabanna en Angel Felizz showden in drie improvisatiesessies hun indrukwekkende vogue skills. De sculpturen in de ruimte dienden als inspiratiebron.
In zaal 5, naast Het Laatste Oordeel van Raphael Coxie en andere werken, reflecteerden het duo Joppe De Campeneere en Madonna Lenaert over homo-erotische lichamen in de kunst en andere thema's in hun podcast Flikker Op.
Paaldansers Princess Tokio en Puka Moon schitterden met een spectaculaire synchrone choreografie in de hemicyclus.
En als afsluiter vond in de grote forumzaal op een kruisvormige catwalk de 'grand show' plaats, met acts van Susan from Grindr, Krietjur, Mauve Lux, Belligerency, Ding Dong Dolores, Gabrielle Duchesse Divine en Martyrio. Een uur lang bewezen ze de leuze 'Drag is art!', inclusief enkele knipogen naar de museumsetting.
Met dit soort initiatieven nodigen we iedereen uit voor verrassende ontmoetingen tussen oude(re) en nieuwe(re) kunst en maken we van het MSK nog meer een plaats waar iedereen ruimte verdient. Het werd een avond om de eerste stappen te zetten in het museum of net om de vertrouwde zalen op een heel andere manier te beleven.