Als eerste in deze reeks belichten we het intrigerende schilderij Lezers van de Gazette van Gent van de Gentse schilder en tekenaar Louis Tytgadt (Lovendegem 1841 – Gent 1918).* In de voorstelling heeft de schilder zes volksmensen in een onbestemde ruimte verenigd. Centraal leest een bebaarde man in de Gentse populaire krant. Om hem heen valt rechts een oudere man op, steunend op een wandelstok, gehuld in een bruine jas, een werkmanspet op het hoofd, en een opvallend rode sjaal rond de hals. Als repoussoir zit links vooraan een man die een pijp rookt. Beide omstaanders kijken naar de centrale man, niet naar de inhoud van de krant, waarbij het erop lijkt dat hij uit de krant voorleest.
Kaartte Tytgadt hiermee een sociale problematiek aan? Cijfers van circa 1875 tonen wel degelijk aan dat analfabetisme nog steeds een wijd verspreid probleem was: meer dan een kwart van de kinderen zag op dat ogenblik nooit de binnenkant van een klaslokaal, een op vijf lotelingen kon lezen noch schrijven
(bron). Het was niet de enige keer dat Tytgadt een prangend sociaal probleem aansneed, zij het voorzichtig. De typering brengt een oogstscène van hem in de verzameling van het MSK in gedachten, waarin twee kleine meisjes met korenaren in de handen te midden van een veld staan (zie onder).
Onverbloemd staat hier de op het platteland (en in de stad) wijd verspreide kinderarbeid centraal.