Fernand Scribe
voorzitter van 1897 tot 1913
Als welstellende rentenier – hij kwam uit een familie van Gentse industriëlen – stelde Fernand Scribe zich zijn leven lang ten dienste van de schone kunsten. Hij schilderde zelf, was bevriend met tal van Belgische en buitenlandse kunstenaars, en trok vaak naar Parijs om schilders en beeldhouwers te overhalen om deel te nemen aan de Gentse kunstsalons. Scribe werd een van de bezielers van het kunstleven van zijn thuisstad, en van de ontwikkeling van het MSK in het bijzonder.
Geïnspireerd door voorbeelden in Duitsland richtte Scribe in december 1897 de Société des Amis du Musée de Gand op. Hij stelde zich tot doel om Gentse kunstliefhebbers – zo’n 150 bij de oprichting – te groeperen en de nodige fondsen te verzamelen om de museumverzameling te verrijken. Mede dankzij Scribes gedrevenheid slaagde de vriendenvereniging er rond 1900 in waardevolle kunstwerken – van onder meer Anthony van Dyck, Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens, Théodore Géricault en Gustave Courbet – aan te kopen en die aansluitend aan het museum te schenken.
Scribe bouwde zelf ook een veelzijdige collectie uit. Hij verzamelde niet alleen eigentijdse kunst, maar legde ook een belangrijke collectie oude meesters, toegepaste kunst en meubels aan. Deze collectie werd bij zijn overlijden in 1913 aan de stad Gent gelegateerd en verdeeld tussen het Museum voor Sierkunsten (vandaag Design Museum Gent) en het MSK. Deze schenking blijft tot op vandaag een van de hoogtepunten in de geschiedenis van de collectievorming.