TENTOONSTELLING

 

Het uitgangspunt voor ‘Zonnewende’ is de hulde aan Robert Hoozee, de in 2012 overleden directeur van het MSK. De openingsdatum 21 juni was ook zijn verjaardag; op 21 juni 2014 zou hij met pensioen zijn gegaan. In de tentoonstelling blikt het MSK terug op de periode 1982-2012, drie decennia waarin het plaatselijke stadsmuseum een ware transformatie onderging.

 

Robert Hoozee kwam in 1978 in dienst van de Stad Gent. Eerst was hij assistent van de toenmalige museumconservator Paul Eeckhout; in 1982 werd hij museumdirecteur. Stap voor stap, met de schaarse middelen die hij ter beschikking had, professionaliseerde hij de instelling. Bestaande museale functies zoals de bibliotheek en de museumdepots werden uitgebreid; nieuwe publieksfuncties – de educatieve werking, de promotionele omkadering, het documentatiecentrum, het museumarchief – werden in het leven geroepen. De ontwikkeling van het MSK kreeg echter vooral een gezicht in de vele tentoonstellingen die hij er maakte en de doordachte uitbreiding van de collectie met Belgische en internationale kunst die hij doorvoerde.

 

Voor de huldetentoonstelling is in de vaste collectie een circuit uitgedacht waarin de topwerken centraal staan die tijdens deze periode werden verworven, van François-Joseph Navez en Alfred Stevens, over James Ensor, Fernand Khnopff en George Minne, tot Oskar Kokoschka, Erich Heckel en Georges Vantongerloo. Centraal, in de kern van het museum, komt zijn aandacht voor de uitbouw van het prentenkabinet aan bod, met zelden of zelfs nooit voorheen getoonde tekeningen, aquarellen, pastels en prenten van onder meer James Ensor, Odilon Redon, Félicien Rops, Léon Spilliaert, e.a.

 

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van een rijk geïllustreerd huldeboek.

 

Lees meer over deze tentoonstelling in het artikel in De Standaard (Jan Van Hove).

 

HULDEBOEK

 

In dit boek blikken ongeveer 50 Belgische en internationale specialisten terug op deze cruciale periode in de geschiedenis van het Museum voor Schone Kunsten en de uitzonderlijke rol die Robert Hoozee gespeeld heeft voor museale wereld in België en ver erbuiten.

 

Om Robert Hoozee te gedenken werd aan zijn Britse vriend en kunstenaar John Kim gevraagd om een ets te realiseren. ‘The inner circle at dawn, Avebury’, 250 x 310 mm werd gedrukt op 65 exemplaren.

 

Het huldeboek kost 69 euro. Een exemplaar van het boek + ets kosten samen 250 euro. Het huldeboek is vanaf 21 juni te koop in de museumshop. Het huldeboek kost tijdelijk van 2 oktober tot aan het einde van de tentoonstelling 12 oktober slechts 49 euro.

 

Publicatie door het Museum voor Schone Kunsten Gent en De Vrienden, samen met uitgeverij MER.


The inner circle at dawn, Avebury, John Kim