Het derde deel van ‘Zonnewende’ staat tussen het heden en de toekomst. Kunstenares Katrien Vermeire (Oostende, 1979) maakte een vertederende film over kinderen die tijdens de vakantiemaanden aan zee de tijd verdrijven met het verkopen van zelfgemaakte strandbloemen. Deze jongens en meisjes zetten een deels verloren gegaan gebruik in het heden, maar maken – als kinderen – ook de toekomst uit.

 

Al meer dan honderd jaar bestaat er aan de Belgische kust een traditie waarbij kinderen papieren bloemen maken om ze op het strand te verkopen. Als betaalmiddel worden hiervoor schelpen gebruikt. De Duitse titel Der Kreislauf verwijst zowel naar de kringloop van het geld als naar de eeuwige kringloop van het leven, hier gesymboliseerd door de schelpen als betaalmiddel en de specifiek in beeld gebrachte getijden van eb en vloed. Beide ideeën worden verenigd in een mooie metafoor van de rijkdom die door de golven van de zee wordt aangespoeld. De rode draad doorheen de film wordt door de kinderen op hun naïef poëtische manier van commentaar voorzien.

 

Met Der Kreislauf maakte Katrien Vermeire niet alleen een indringende hommage aan haar stadsgenoot en pionier van de Belgische documentaire cinema Henri Storck, maker van onder andere Images d’Ostende (1929), maar ook een originele reflectie op het genre, waarbij de kinderen als het ware de activiteit van de volwassenen als een voorbereiding op het ware leven naspelen. Het resultaat is een mooie melange van realiteit en fictie, waarneming en verbeelding, ernst en spel, … en een pleidooi voor de overlevering van lokale tradities waaraan door een globale economie en een multiculturele samenleving nieuwe betekenissen worden gegeven. Voor Der Kreislauf is dit de Belgische 'museale' première.

 

Der Kreislauf werd geselecteerd voor de competitie van het Rhode Island Filmfestival, een van de 12 belangrijkste filmfestivals in de USA en tevens ook 'Oscar qualifying'. De film won er de Grote Prijs van het KidsEye International Film Festival. De film is daarnaast ook geselecteerd voor de competitie van de Athens International Film + Video Festival 2015 in Ohio.

 

 

Trailer 'Der Kreislauf' van Katrien Vermeire