RESTAURATIE LAM GODS

RESTAURATIE LAM GODS

 

Sinds 2012 worden de panelen van het Lam Gods gerestaureerd in het MSK.  De restauratie wordt uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK, Brussel). Tijdens de week kan je de restaurateurs live aan het werk zien, in het atelier achter glas. Tussendoor gaan er regelmatig rondleidingen en gesprekken door, zodat je helemaal op de hoogte blijft van de laatste ontdekkingen in het jarenlange proces.
In oktober 2016 werd de eerste fase van de restauratie afgerond. De afgewerkte buitenluiken van het meesterwerk keerden toen terug naar de Sint-Baafskathedraal. Tegelijk begon de tweede fase van de restauratie: die van de onderste panelen van het geopende altaarstuk, met onder meer de Aanbidding van het Lam Gods. Ook die behandeling kan je in het MSK van nabij volgen.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Ondanks het publieke karakter van de restauratie, waarbij de bezoekers de restaurateurs achter een glazen wand in het museum aan het werk kunnen zien, zijn de restaurateurs niet permanent in het atelier aanwezig. Naast het restaureren zelf doen ze achter de schermen ook aan wetenschappelijk onderzoek waarvan de resultaten achteraf gepubliceerd worden.

 

Meer info over de restauratie vind je op Closer to Van Eyck en op Cobra.be. 

 

Praktische info

Prijzen

Met een ticket voor de restauratie kan je ook de vaste collectie bezoeken en vice versa. Er is ook een combiticket verkrijgbaar van 12€ die toegang tot het MSK (vaste collectie), het Caermersklooster en de Sint-Baafskathedraal biedt.

Meer info over de toegangsprijzen vind je hier.

 

Wanneer

De restaurateurs zijn aanwezig van dinsdag t.e.m. vrijdag. Op zaterdag, zon- en feestdagen wordt er niet gewerkt. De panelen zijn in het weekend en op feestdagen zo opgesteld dat ze zichtbaar zijn voor het publiek.

 

Fotograferen en filmen

Fotograferen en filmen van het restauratieatelier is niet toegestaan.

 

Gesprek met de restauratoren

Maandelijks kan je op woensdag deelnemen aan het gesprek met de restauratoren. Check de Agenda om te zien wanneer het volgende gesprek doorgaat.

 

 

De aanbidding van het Lam Gods, gebroeders Van Eyck

© Lukas - Art in Flanders VZW, photo Hugo Maertens