RESTAURATIE LAM GODS

RESTAURATIE LAM GODS

 

Fase 1 van de restauratie van het Lam Godsveelluik is afgerond!

In oktober 2012 startte de restauratiecampagne van De aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. De restauratie van het schilderij duurt vijf jaar en verloopt in fases. De restauratie wordt uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK, Brussel).

 

Tijdens de zomer van 2016 kan u hier de behandelde buitenpanelen en hun lijsten in primeur bewonderen. Ondertussen documenteert het team van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium het eindresultaat met foto’s en wetenschappelijke beeldvorming. Dat nieuwe beeldmateriaal zal worden toegevoegd aan de website closertovaneyck.kikirpa.be.

Omwille van deze werkzaamheden zijn een of meerdere panelen mogelijk niet zichtbaar tijdens uw bezoek.

 

Bent u geïntrigeerd door de eerste restauratiefase? Vanaf oktober toont de tentoonstelling restauratie/REVELATIE in het Caermersklooster u het verbazingwekkende parcours van de voorbije vier jaren van restauratie en onderzoek. Sluitstuk is een monumentale projectie van de buitenluiken die de hele restauratie condenseert in enkele adembenemende minuten.

 

In oktober keren de afgewerkte panelen terug naar de Sint-Baafskathedraal. Tegelijk begint de tweede fase van de restauratie: die van de onderste panelen van het geopende altaarstuk, met onder meer de Aanbidding van het Lam Gods. Ook die behandeling kan u hier van nabij volgen.

 

 

Wetenschappelijk onderzoek

Ondanks het publieke karakter van de restauratie, waarbij de bezoekers de restaurateurs achter een glazen wand in het museum aan het werk kunnen zien, zijn de restaurateurs niet permanent in het atelier aanwezig. Naast het restaureren zelf doen ze achter de schermen ook aan wetenschappelijk onderzoek waarvan de resultaten achteraf gepubliceerd worden. Bij afwezigheid blijven de panelen wel zichtbaar opgesteld.

 

Meer info over de restauratie vind je op Closer to Van Eyck en op Cobra.be. 

 

 

Praktische info

Prijzen

Met een ticket voor de restauratie kan je ook de vaste collectie bezoeken en vice versa. Er is ook een combiticket verkrijgbaar van 12€ die toegang tot het MSK (vaste collectie), het Caermersklooster en de Sint-Baafskathedraal biedt.

Meer info over de toegangsprijzen vind je hier.

 

Wanneer

De restaurateurs zijn aanwezig van dinsdag t.e.m. vrijdag. Op zaterdag, zon- en feestdagen wordt er niet gewerkt. De panelen zijn in het weekend en op feestdagen zo opgesteld dat ze zichtbaar zijn voor het publiek.

 

Fotograferen en filmen

Fotograferen en filmen van het restauratieatelier is niet toegestaan.

 

Gesprek met de restauratoren

Maandelijks kan je op woensdag deelnemen aan het gesprek met de restauratoren. Check de Agenda om te zien wanneer het volgende gesprek doorgaat.

 

 

De aanbidding van het Lam Gods, gebroeders Van Eyck

© Lukas - Art in Flanders VZW, photo Hugo Maertens