PIRANESI

DE PRENTENCOLLECTIE VAN DE UNIVERSITEIT GENT I.S.M. DE KONIKLIJKE BIBLIOTHEEK VAN BELGIË

Giambattista Piranesi (1720-1778) was een Venetiaans architect en etser, die nagenoeg zijn hele leven heeft gewoond en gewerkt in Rome. Zijn oeuvre bestaat uit grootformaat etsen van Romeinse stadsgezichten en uit studies van de antieke architectuur, maar ook uit gefantaseerde bouwwerken, waaronder de bekende reeks Carceri of 'kerkers'. Door zijn archeologische werken en polemische interventies werd Piranesi een van de meest bekende en belangrijkste intellectuele figuren van het kosmopolitische 18de-eeuwse Rome, en een der belangrijkste inspiratoren van het neoclassicisme. Zijn hoogst persoonlijk oeuvre behoort tot het mooiste wat in de etskunst is gerealiseerd. De prentencollectie van de Universiteit Gent
gaat in op de activiteiten van Piranesi en zijn atelier als kunstenaar, archeoloog, polemist, en antiquair, en situeert zijn voorstelling van Rome in de traditie van het Romeinse stadszicht en de archeologische illustratie.
De tentoonstelling werd samengesteld en gerealiseerd door een onderzoeksteam van de Vakgroep Architectuur & Stedenbouw van de Universiteit Gent.