OOGGETUIGEN: FRANCISCO GOYA & FARIDEH LASHAI

De Iraanse kunstenaar Parastou Forouhar werd in 1962 geboren in Teheran. Sinds 1992 behoort ze tot de Iraanse diaspora. Ze woont en werkt in Offenbach (D). In het MSK beschildert Forouhar de muren en het plafond van de inkomhal.

 

Sociopolitieke dimensie

Het oeuvre van Forouhar heeft een autobiografisch karakter en een sociopolitieke dimensie. Haar moeder was een activiste, haar vader minister in de interimregering van 1979. Allebei zijn ze in 1998 vermoord wegens hun openlijke kritiek op de schendingen van de mensenrechten door de Islamitische Republiek.

 

Als immigrant heeft ze het over het verlies van haar moedertaal, het Farsi, die

enkel in haar herinnering verder leeft. Sinds 1995 heeft ze haar ‘Written Rooms’ op verschillende plaatsen uitgevoerd. Ze wil de toeschouwers aanmoedigen om hun perceptie van en hun omgang met taal te bevragen.

 

‘Written Room’

Ook in de inkomhal van het museum maakt Forouhar in 2017 een muurschildering waarbij ze de lettertekens van het Perzische alfabet gebruikt. Ondanks de schijn van leesbaarheid heeft deze tekst echter geen betekenis.

 

Wat op het eerste gezicht gezien wordt als een verlies van betekenis, kan ook

geïnterpreteerd worden als een abstract visuele taal en een stimulerende

omgeving voor subjectieve ervaring. Tegelijk trekt Forouhar ook in haar ‘Written Room’ een sociopolitieke boodschap door. Naast haar kritische houding tegenover de Iraanse regering en het moslimfundamentalisme, behandelt ze in haar werk universele thema’s als ontheemding, gender en culturele identiteit.