SINT-PIETERSKERK
AUGUSTIJNENKLOOSTER
ONTWERP DOOR TILMAN FRANCOIS SUYS
INPLANTINGSPLAN
INPLANTING en VOORONTWERP CHARLES VAN RYSSELBERGHE

SINT-PIETERSKERKIn 1798 werd in Gent, tijdens de Franse overheersing van de Zuidelijke Nederlanden, het Musée du Département de l'Escaut opgericht. De 234 schilderijen en beelden, die de opeenvolgende inbeslagnemingen door de Oostenrijkse en Franse bezetting hadden overleefd, vormden de basis van het huidige Museum voor Schone Kunsten. De werken werden samengebracht in de Sint-Pieterskerk in Gent, die in 1802 voor het publiek werd opengesteld.

AUGUSTIJNENKLOOSTERIn 1809 verhuisde een selectie van de collectie naar de Stedelijke Academie in het voormalige Augustijnenklooster en werd het museum een stedelijke instelling. In de loop van de negentiende eeuw groeide de collectie aan, zowel door aanwinsten uit de jaarlijkse Concours van de Academie en aankopen door de stad op de driejaarlijkse Salons, als door giften en legaten van kunstenaars en verzamelaars. Beeld: Stadsarchief Gent, Atlas Goetghebuer, L49/7c

ONTWERP UIT 1820 DOOR TILMAN FRANCOIS SUYSMonumentale voorgevel van een ontwerp voor een nieuw Paleis voor Schone Kunsten (inplanting onbekend) door Tilman François Suys (1783-1861). Het plan is opgevat als een GrieKse tempel.Beeld: gravure door Ch. Normand. Stadsarchief Gent, Atlas Goetghebuer, L49/6d

INPLANTINGSPLAN UITGETEKEND DOOR H. DE WILDEInplantingsplan van het Museum voor Schone Kunsten in het Citadelpark. Dit plan uit 1897 was een voorstel van schepen Bruneel. Het werd uitgetekend door H. de Wilde, opzichter van de plantsoenen. Charles Van Rysselberghe, broer van de schilder Théo Van Rysselberghe, nam de situering van het museum en de inkleuring voor zijn rekening.Beeld: met waterverf ingekleurde druk. Stadsarchief Gent , Reeks F205.

INPLANTING EN VOORONTWERP UIT 1898 DOOR CHARLES VAN RYSSELBERGHEDe grondvormen zijn al vastgelegd maar de hemicyclus en de indeling van de zalen zijn nadien gewijzigd. De definitieve beslissing tot de oprichting van een nieuw museumgebouw dateert van 1898, precies honderd jaar na de stichting van het museum.Beeld: pentekening (met wijzigingen in rood). Stadsarchief Gent, Reeks F205.