HERINNERING AAN

Bij het heengaan van Dany Vandenbossche (1956 - 2013)

 

De Vrienden van het Museum voor Schone Kunsten Gent zijn diep bedroefd over het bruuske heengaan van Dany Vandenbossche. Ze betreuren hun voorzitter die zich gedurende twintig jaar inzette voor de uitstraling van het Museum voor Schone Kunsten Gent.

Dany was bijzonder actief. Wat hij voor het Museum bewerkstelligde was van onschatbare waarde. Hij was de motor achter de grote manifestaties Paris-Bruxelles/Brussel-Parijs (1997) en British Vision (2007). Voor deze twee toptentoonstellingen van Robert Hoozee wist hij dankzij zijn vele contacten in de politiek en in het bedrijfsleven de nodige fondsen samen te brengen om deze zware financiering rond te krijgen. Samen met Robert Hoozee schonk hij Gent twee tentoonstellingen op internationaal niveau.

 

Toen hij in 1995 schepen werd ijverde hij niet enkel voor de nieuwe behuizing van het Museum van Hedendaagse Kunst - waardoor het MSK opnieuw beschikte over het volledige museumgebouw - , maar ook voor de noodzakelijke renovatie van het MSK. Dit was de absolute voorwaarde om de uitzonderlijke bruiklenen voor de grote jubileumtentoonstelling Paris-Bruxelles/Brussel-Parijs in 1997 i.s.m. het Musée d’Orsay in Parijs in het museum te kunnen ontvangen. Hij speelde een stimulerende rol als voorzitter van het  werkcomité  100 jaar Vrienden, 200 jaar Museum. Hij zocht geld bij de overheid, de Nationale Loterij en de Nationale Bank en tal van privébedrijven. De succesvolle tentoonstelling  kreeg een schitterend gevolg met de aankoop van het volledig grafisch oeuvre van James Ensor.

In 1996 werd hij in het MSK voorzitter van de vzw Museumpromotie die zich als doel stelde door haar activiteiten bij te dragen tot de promotie van het MSK Gent. Bij de fusie van de vzw Museumpromotie en De Vrienden van het Museum werd hij in 1999 de eerste voorzitter van deze nieuwe vereniging. Hij slaagde er in om de doelstellingen van beide verenigingen, promotie en kunstaankopen, in de praktijk te brengen. Met een nieuw elan loodste hij De Vrienden de 21ste eeuw binnen. Als ondervoorzitter van de Koepel vertegenwoordigde hij de Stad Gent bij de Vlaamse Kunstcollectie. Op dit ogenblik nog behartigde hij de vraag bij het Gentse Stadsbestuur over de rol en de plaats van De Vrienden bij de oprichting van het nieuwe AG Kunsten en Design.

 

We denken terug aan een gedreven en integer man. Hij stelde zijn gedegen kennis belangeloos ter beschikking van de vriendenvereniging. Cultuur - was het nu plastische kunsten, muziek, literatuur - was voor Dany een passie. In hem vond conservator Robert Hoozee de gedroomde compagnon de route om zijn  projecten te verwezenlijken.

 

Dany Vandenbossche (op de achtergrond in het midden), in het gezelschap van directeur Robert Hoozee, burgemeester Daniel Termont en de toenmalige schepenen Lieven Decaluwe en Sas van Rouveroij en minister Bert Anciaux bij de heropening van het Museum voor Schone Kunsten op 25 mei 2007.