Soundset was een muziekproject n.a.v de tentoonstelling Artist in Residence Stijn Cole 'Sunset / Sunset'.

Voor de 4e maal op rij werd er een hedendaagse kunstenaar uitgedaagd de dialoog aan te gaan met de vaste collectie van het MSK. Die symbiose van oude en hedendaagse kunst, was ook het moment om andere kunstdisciplines uit te nodigen om mee te stappen in deze confrontatie. Soundset was een poging om beeldende kunst op een nieuwe manier te herinterpreteren via elektronische muziek.

 

Gedurende twee weekends gingen de deelnemers van dit project op zoek naar een 'sound' die ze persoonlijk verbonden met een werk van Stijn Cole.

Concreet werden er workshops georganiseerd gedurende twee weekends. Het eerste weekend had een theoretische inslag waar deelnemers kennismaakten met het softwareprogramma Ableton. Stijn Cole stelde zelf ook zijn werk uitgebreid voor. Op basis daarvan gingen de deelnemers het tweede weekend op zoek naar geluiden die een link hadden met de werken.

 

Onder begeleiding van ervaren producers (zie onder) werden de deelnemers bijgestaan bij het maken van hun nummer. Ook producers met ervaring, sloten aan bij het project.


De nummers werden tenslotte uitgevoerd tijdens een speciale nocturne in het museum op vrijdag 1 oktober.

Het was een unieke kans voor beginnende producers om zich beter in te werken in het producen en te leren van meer ervaren producers. Het producen op zich werd uit de omgeving van de (home)studio gehaald en verplaatst naar de inspirerende setting van het museum. De deelnemers kregen ook de kans op te treden op een unieke locatie en muziek te spelen die niet bestemd is voor een clubomgeving.

 

 


 

Alle nummers zijn te beluisteren op de Soundset Blog

 

 

Soundset - WAX'X by Waxx

 


Wax'x: "In mijn werk SOUNDSET – WAX’X ben ik van start gegaan in het knippen van de stemopnames van Stijn Cole die ons de rondhang gaf in het museum.De verknipte samples werden verwerkt in een simpler waarmee ik 3 verschillende tonaties benadruk in de sterkte van de stem en waarbij de herkenning gaat van Donker naar Licht. Alle drums, fingersnips, claps, etc werden zelf opgenomen en verwerkt in een drumcomputer……na wat tijdsrovende draai aan wat knopjes momenten werd dit nummer op punt gesteld. Een vorm van zachte techno met een sterke groove, het repetitieve is ook terug herkenbaar op de tijdslijnen op de werken van Stijn Cole."

 

 

 

Timewave by Stijn Demeulenaere

 

 

 

Stijn Demeulenaere: "Voor dit nummer heb ik me laten inspireren door het werk ‘Timescape’ van Stijn Cole. In dat werk nam hij een week lang een fotos van de zonsondergang in Sint-Martens-Latem. Om de drie minuten nam hij een foto. Dan haalde hij digitaal de gemiddelde kleur van de lucht en het landschap naar boven, en hij plakte al deze kleurschakeringen achter elkaar. Het resultaat waren een reeks ‘Timescapes’ waar je langzaam de kleuren ziet donkerder worden, tot lucht en landschap samensmelten in dezelfde donkere, bijna zwarte kleur. Het was het werk van Cole dat mij het meeste aansprak, en één iets viel mij op, namelijk dat op 1 van de timescapes al heel vroeg in de dag, lucht en landschap dezelfde kleur delen, voor even maar, een kwartier. Het deed me denken aan een gedicht van Emily Dickinson, over een zonsverduistering, a sunset in reverse..."

 

 

Thomas (Whizz) - Sunset by willymanwilly

 


Werkten o.a. mee aan dit project:

San Soda (We Play House Recordings), Simon Hold (Pitch & Hold, Love Triangle)
Roebin De Freitas, Whizz, Stijn Demeulenaere, Jeffrey Dujardin, Robbert Goyvaerts, Lazara Rosell Albear, Phazon One, Grim Claus, Cook-E & Freq, Wax'x, Carbura, Fanerose, ...