Caledonisch everzwijn
Caledonisch everzwijn
Caledonisch everzwijn

Omgeving Peter Paul Rubens  Jacht op het Caledonische everzwijn

In 2001 drongen gewapende dieven het Museum voor Schone Kunsten in Gent binnen en gingen aan de haal met het schilderij 'Jacht op het Calydonische everzwijn', uit de omgeving van Peter Paul Rubens. In de zomer van 2011 vond men het werkje in Griekenland terug. Het schilderij werd in beslag genomen en in veilige bewaring gegeven aan The National Gallery Alexandros Soutzos in Athene. Op vrijdag 20 juli 2012 werd het officieel overgedragen aan de Stad Gent.

Omgeving Peter Paul Rubens  Jacht op het Caledonische everzwijn

'Jacht op het Calydonische everzwijn' maakt sinds 1899 deel uit van de collectie van het museum. Het was een van de eerste schenkingen die de in 1897 opgerichte vereniging De Vrienden van het Museum aan de Stad Gent deed. Het is een vroege kopie naar een schilderij van Peter Paul Rubens, dat zich vroeger in een Britse verzameling bevond.

Omgeving Peter Paul Rubens  Jacht op het Caledonische everzwijn

Het Gentse schilderij stelt een scène voor uit de Griekse mythologie. Tijdens een groot dankfeest voor de god Dionysos vergat Oineus, de koning van Calydon, om ook aan Artemis een offer te brengen. De godin stuurde een reusachtig everzwijn naar de aarde dat de wijngaarden en de korenvelden vernielde, het vee doodde en de streekbewoners op de vlucht joeg. Vervolgens werd een klopjacht georganiseerd. Meleagros, een van de Argonauten, doodde het monsterlijke dier met een speer. In het schilderij is deze cruciale fase in het mythologische verhaal voorgesteld.Sinds 21 juli 2012 is het werk opnieuw tentoongesteld in het Museum voor Schone Kunsten in Gent.

Formaat

28 cm
52,5 cm

Techniek

Olieverf op paneel (bovenaan met 4 cm vergroot)

Jaartal

17e eeuw